Picture
Malo za šalo, malo zares. Tale odlomek sem našla na med srfanjem.


☺ Proč z redno telesno aktivnostjo


Pot v šolo peš ali z rolkami zamenjajmo z avtobusom. Če že gremo v šolo peš, gremo čim počasneje, da se ne zadihamo in oznojimo. Enako pravilo velja za premagovanje naših ostalih poti. Šolski telovadbi se ognemo tako, da si priskrbimo opravičilo. Doma preživimo čim več časa pred televizorjem in računalnikom. Če nas starši nagovarjajo k domačim opravilom, ki zahtevajo telesne aktivnosti, se izgovorimo na učenje ali domačo nalogo.


☺ Pozitivni učinki pasivnega življenjskega sloga

Redno in dolgotrajno sedenje pred televizorjem in računalnikom, izogibanje telovadbi, premagovanju vsakodnevnih poti peš, s kolesom ali rolko ter izogibanje vsakodnevnim opravilom, pri katerih se zadihamo in oznojimo, imajo številne neposredne in osredne pozitivne učinke na zdravje ljudi:

  • nam preprečujejo da bi se razgibali, zadihali in oznojili,
  • pomagajo vsestransko ošvohneti kosti in mišice,
  • upočasnijo našo rast in razvoji,
  • pomagajo nam ohranjati nizke psihofizične in funkcionalne sposobnosti organizma,
  • pomagajo zviševati nevarnost nastanka srčno-žilnih bolezni, sladkorne bolezni, posameznih vrst raka in nastanek osteoporoze (izgubo kostne mase),
  • nas varujejo pred zmanjšanjem stresa, anksioznosti in depresivnosti,
  • nas varujejo pred povečevanjem samozaupanja, samospoštovanja in samozavesti,
  • nam omogočajo čim manj socialnih interakcij in neposrednega komuniciranja in nas varujejo, pred vključevanjem v vsakodnevno skupno življenje,
  • pomagajo nam vzdrževati osamljenost.



☺ Računalnik je zakon

Računalnik je človekov najboljši prijatelj. Redno, trajno in vztrajno sedenje za računalnikom nam omogoča, da se ne zadihamo in oznojimo. Ob njem lahko povsem izgubimo občutek za čas in občutek za dogajanje okrog nas. Surfanje po spletu nam lahko povsem nadomesti potrebo po gibanju v naravnem in socialnem okolju. Omogoča nam, da svoje riti ne premaknemo od doma.


☺ Ne pustimo se zapeljati

Vse bolj pestra in množična ponudba telesnih aktivnosti, ki nam jo vsakodnevno ponujajo številna športna društva in zveze, agencije za šport, zavodi, Olimpijski komite Slovenije, Ministrstvo za šolstvo, znanost in šport in Ministrstvo za zdravje je namenjena temu, da nas iztrga iz zasedenega življenjskega sloga, nas spravi v telesno gibanje ter aktivno in odgovorno soočenje in spopadanje z vsakodnevnim življenjem.


☺ Začetek sploh ni teža
k

S pasivnim življenjskim slogom lahko začnemo kadarkoli. Za razliko od aktivnega življenjskega sloga, se s telesno pasivnostjo ne ukvarjamo postopno. izrednega pomena je tudi to, da neprisluhnemo svojemu telesu. Uvajanje v vsako telesno pasivnost je lahko hipno, ne zahteva ogrevanja in vaj za raztezanje. Končanje telesnih neaktivnosti pa lahko prelagamo v neskončnost.


☺ Izberimo si tisto pasivnost, ki nam je najbolj všeč


Merilo pri izboru naj nam bo lastno pasivno uživanje. Če nismo športniki, nam je seveda lažje nadomestiti hojo, kolo ali rolko z očetovim avtomobilom ali avtobusom ter stopnice z dvigalom. Če nam je med izbrano telesno neaktivnostjo dolg čas, se usedemo za računalnik. Če hočemo organizirano pasivnost se odpravimo v najbližji internet-bar, gremo s prijatelji v kino ali se kot gledalci udeležimo športne tekme.


☺ Spametujmo se

Če pa se slučajno oziroma nehote znajdemo v telesni aktivnosti bodimo pozorni na to, da naše dihanje ni nadzorovano, da je srce podivjano, da smo skrajno zadihani, da čutimo vrtoglavico, bolečine v prsih in slabost. Tovrstno neugodje nas bo namreč spametovalo, da bomo telesne aktivnosti čim prej opustili.


☺ Alkohol, cigareti, kava in droge

Če smo se odločili izboljšati svoj pasivni življenjski slog, potem se nikar ne odpovejmo alkoholu, cigaretam, kavi in drogam ter telesno neaktivnost dopolnjujmo z gornjimi "načeli zdrave in uravnotežene prehrane".



Pa saj vemo, da če si zašel na to stran, misliš popolnoma drugače. :)





Leave a Reply.

    ŠRD MURI

    Hočem. Zmorem. Naredim. Zmagam.