Picture
»Po 10 urah boste čutili razliko, po 20 urah jo boste opazili, po 30 urah pa boste imeli popolnoma novo telo!« 

Kdor je preizkusil pilates, ve, da to še kako drži. Pilates je celostna, izredno nežna, a učinkovita vadba, s katero lahko utrdite in oblikujete svoje telo, ga razgibate in sprostite. 


Glavni namen vadbe je oblikovati krepak trup, ki predstavlja izvor moči celega telesa. S krepitvijo le-tega dosežemo povezanost medeničnih, trebušnih in hrbtnih mišic, ki tako delujejo sklenjeno in tvorijo stabilno jedro. To nam zagotavlja pravilen položaj hrbtenice ter odpravi in zmanjša možnost nastanka bolečin v križu. Z redno vadbo pa naše telo postaja skladno grajeno, ne preveč mišičasto, močno, a hkrati gibčno.

Pilates je sodoben pristop k originalnemu delu J. H. Pilates-a, ki je v 30-ih letih prejšnjega stoletja v New Yorku odprl svoj studio. S svojim edinstvenim pristopom je k treningu takoj pritegnil najboljše baletne plesalce, telovadce, gledališke igralce in igralke, gimnastike in ostale športnike. Vadba pilates ima zelo globoke prvine v preteklosti, pa vendar je danes izpopolnjena in nadgrajena. Vsakodnevne spremembe in izboljšave nastajajo s sodobnim odkrivanjem in poznavanjem človeškega telesa ter z novimi ugotovitvami na področjih fiziologije in funkcionalne anatomije.

»Moja metoda razvije še tako neoblikovano telo, popravi slabo držo, obnovi fizično vitalnost, okrepi misli ter oplemeniti duha.« 
(J.H. PILATES)

Metoda pilates deluje iz notranjosti telesa proti mišicam na površju in se sistematično ukvarja predvsem z manjšimi mišičnimi skupinami, ki so pri klasičnem treningu premalo ali napačno obremenjene. Poseben sistem dihanja poudarja napetost v globokih trebušnih mišicah, ki okrepljene razbremenijo spodnje hrbtne mišice in delujejo preventivno pred poškodbami in bolečinami v spodnjem delu hrbta. Pilates ravno zaradi tega pogosto priporočajo fizioterapevti in ortopedi po vsem svetu.

»Če vaša hrbtenica ni fleksibilna pri 30, ste stari. Če je popolnoma fleksibilna pri 60, ste mladi.« 
(J.H. PILATES)

Vaje nevromišične obremenitve so zasnovane tako, da pomagajo posamezniku razviti uravnotežen mišično-skeletni sistem, močno, gibčno muskulaturo, boljšo držo in optimalno fizično in duševno počutje. S pilatesom pridobimo lepo oblikovane in ravno prav tonizirane mišice. Program pilates nas torej progresivno pelje skozi stopnje, ki včasih zahtevajo tudi spremembo starih gibalnih vzorcev. Ustanoviteljica kanadske šole pilatesa, Moira Merrithew, to zelo lepo opiše: "Pilates je proces, ki nima končne postaje. Naša telesa so v večnem procesu spreminjanja in kljub temu, da vsakič poskušamo stopiti čez rob, limita nikoli ne dosežemo ."

Na uri spoznamo osnovne elemente pilatesa, ki so tehnika pilates dihanja, pravilna pozicija medenice, stabilizacija sklepov med gibanjem in pravilna aktivacija prečne trebušne mišice.

Poleg petih elementov pilatesa spoznamo pripravljalne vaje, najosnovnejši nabor pilates vaj in različna drobna orodja, ki jih uporabljamo za dodatno otežitev vaj. Podlaga vsej vadbi je treniranje telesnega centra »(Powerhouse)«, ki zajema mišice spodnjega dela trupa: medenične, trebušne in hrbtne. Vse vaje se izvajajo počasi in tekoče, z upoštevanjem pravilnega dihanja. Tak način vadbe je blagodejen tako za mišice, kot tudi za členke. Pilates zajema okoli 500 različnih vaj, ki služijo krepitvi in raztezanju mišic.

Pomembni elementi:

• Kontrola: pomembno je, da se vse vaje izvajajo s kontroliranimi gibi, tako da se okrepijo tudi najmanjše mišice.
• Koncentracija: s pomočjo pravilne koncentracije se uskladita duh in telo. Vsak gib naj bi se mentalno kontroliral, pri čemer smo pozorni na celo telo.
• Dihanje: zavestno dihanje ima pomembno vlogo, ki naj bi pomagalo proti napetostim in hkrati zviševalo zavedanje celega telesa. Zaradi tega se trenira dihanje s prepono.
• Center: se nanaša na telesno sredino, tako imenovani »powerhouse«, ki sega od prsnega koša do medenice in zajema vse pomembne organe. Krepitev mišic v centru krepi hrbet in ublaži tudi morebitne težave in hrbtne bolečine.
• Sprostitev: zavedno sproščanje naj bi pomagalo sprostiti zategnjene mišice. Vendar pri Pilatesu sprostitev ne pomeni nasprotja krčitve.
• Kontinuirano gibanje: vse vaje se izvajajo s tekočimi kontinuiranimi gibi, brez dolgih premorov. Pilates ne pozna nenadnih izoliranih gibov.


VIR: Triumfator.si




Leave a Reply.

    ŠRD MURI

    Hočem. Zmorem. Naredim. Zmagam.