Picture
Vsak začetek je težak. Tudi najboljši tekači so bili pri svojih prvih korakih nerodni, počasni in negotovi. Ne ponavljajte napak drugih! 

Odločitev je padla! Stopite iz hiše in stečete. Z velikimi pričakovanji in fantazijami. V mislih že odpirate vrata novega sveta: sebe vidite v podobi izpred 20 let, polne energije, odločnosti – takšne, kot ste vedno želeli postati. Družbo vam delajo vitki, kot peresca v vetru lahkotni in razigrani tekači – sami izklesani maratonci. Vsi prijazni, nasmejani – sama radost in veselje. 

Kakšni pa so vaši realni občutki? Morda vam bo nerodno. Sami sebi se boste zdeli nerodni, bedasti in neumni. Počasni, debeli … Le kot tekač ne. Vse prej, le kot vaš virtualni tekač ne. STOP! Ustavite se prav tu! Preden naredite naslednji korak, si zapomnite: Vsakdo je bil nekoč začetnik. Tudi najboljši tekači so bili pri svojih prvih korakih nerodni, počasni, težki … Takšni kot vi.

Vsak začetek, vsako odkrivanje nečesa novega je težavno, spremljano s številnimi, pogosto tudi čudnimi občutki. Toda vedite, da je to povsem običajno. Stopanje v neodkrito, neznano je vedno povezano s številnimi dilemami, pomisleki, vprašanji …

Tek na prvi pogled deluje samoumeven in morda si ne bi mislili, da je treba kar veliko pozornosti nameniti pravilni tehniki. Z napačnim tekom lahko tvegate poškodbe, pa tudi tek bo manj učinkovit. Poglejmo, s kakšnimi triki lahko izboljšamo svoj tek.

Ne pristajajte na petah

Tek, pri katerem pristajate na petah lahko vodi do bolečin v kolenih in v hrbtu. Za razliko od hoje, pri kateri se tal najprej dotaknemo s peto, pri teku to ni priporočljivo. Pri hoji je namreč ena noga vedno na tleh, zato je pritisk na peto manjši. Pri teku pa je telo v določenem trenutku popolnoma dvignjeno od tal. Pristanite raje na srednjem oziroma sprednjem delu stopala, saj boste s tem ublažili pritisk na sklepe.

Ne delajte velikih korakov

Preveliki koraki so neučinkoviti in samo po nepotrebnem porabljajo vašo energijo. Da bi določili pravilno velikost vašega koraka, se ustavite in postavite nogi drugo ob drugo. Z zgornjim delom telesa se nagnite naprej in ko začutite, da boste padli, z eno nogo naredite korak naprej. To je optimalna dolžina vašega koraka.

Krajši koraki tudi zmanjšajo gibanje sklepov (gležnji, kolena, boki), zaradi česar podaljšujete njihovo življenjsko dobo.
Picture


Kako hiter naj bo tek?

Tek naj bo POČASEN! Vedno tecite v sproščenem in udobnem tempu! To ni nikakršno hitenje in tekmovanje, ki utruja in povzroča izčrpanje. Gre za tempo vitalnosti, ko tek daje, ne pa jemlje energijo. Kako vemo, da je izbrana hitrost teka za nas primerna? Preprosto:

  • tecite tako hitro, da bo dihanje ostalo unirjeno in enakomerno;
  • tecite tako hitro, da se lahko še pogovarjate s tekaškim partnerjem; če se boste lahko pogovarjali brez zasoplosti in boste ob tem ohranili ritem dihanja, je tempo teka za vas primeren, v nasprotnem primeru upočasnite tempo.

Tecite dlje, ne hitreje!

Ko dosežete svoj prvi veliki cilj, tj. znamko 20 minut nepretrganega teka, je vaš naslednji cilj 30 minut (potem 40, 50 in več minut). Ne delajte napake s poskusi biti hitrejši in ne poskušajte preteči 20-minutno progo v 19 minutah. Povečanje vzdržljivosti naj bo vaša prioriteta.

Ne primerjajte sebe z drugimi! Ne počutite se slabo, če srečate koga, ki je hitrejši od vas, vitkejši, z bolj tekočim korakom. Tek je vaša aktivnost – prilagodite jo sebi in naj vas ne skrbijo drugi okrog vas.

NE POZABITE!

Hitenje in priseganje na hiter napredek naredita največ škode. Organizem, ki več let ni bil aktiven, potrebuje več let postopnega prilagajanja na nove obremenitve. Nespoštovanje tega osnovnega pravila se vedno konča z razočaranji zaradi različnih poškodb in bolečin. Ne pozabimo, da naše mišice in tetive potrebujejo za prilagoditev na dolgotrajni napor od 3- do 5-krat več časa kot srce, pljuča in ožilje. Bodite potrpežljivi! Ne pretiravajte in se ne izčrpavajte!

Tudi vi boste podobnega mnenja! Prepričani smo, da boste po nekaj mesecih enakega mnenja kot ena naših tekačic, ki pravi: »S tekom se je moje življenje spremenilo. Tek je pozdravil moje telo, nahranil dušo in izostril moje misli. Verjamem vase, in ko se potrudim po svojih najboljših močeh, zmorem skoraj vse. Če bi vedela, da se bo zgodilo to, bi začela teči že veliko let prej.«


Vir.




Leave a Reply.

    ŠRD MURI

    Hočem. Zmorem. Naredim. Zmagam.